Bejelentkezés

Tudatosan a jövőért

Rövid reklámfilm

Dokumentumfilm

Facebook

Támogatók/Partnerek

Vidék, falugondnokság, jövő - Vitairat élő témakörrel

Vidék, Falugondnokság, Jövő - Vitairat élő témakörrel
Írta: Bányász Jóska
Életünk jelentős részét, gondolataink nagy részét az anyagiak megszerzésére áldozzuk. Pénzzel, az ezen megvehető technikával bástyázzuk magunkat körbe. Egyedül is erősnek, sérthetetlennek érezzük magunkat. Autónkban ülve élvezzük a száguldást biztosító lóerőket, versenyzünk, lehagyunk másokat. Miközben ezt tesszük, elfelejtjük, hogy autónk az elődeink történelmi „aprómunkájának" eredménye, a motorját hajtó olaj pedig évezredek lassúságával, napfényből teremtetett megannyi élőlény közreműködésével. Amit ma élvezünk, az elődeink, embertársaink és a környezet együttműködésének eredménye – a múltnak köszönhetjük.

De vajon mit köszönhet majd nekünk a jövő?

(Jövőkereső: a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács jelentése a magyar társadalomnak)

Nem a vitatkozás kedvéért szeretnék egzisztenciális „életbe vágó" témákat felszínre hozni, hanem azért, hogy itt jövőnk, életünk legyen és az „...bőségben legyen" (Ján.10,10) . Ehhez egy új (régi) gondolkodási rendszert és életmódot kell kell felvállalni és bevinni a társadalom mélyrétegeibe az élet minden területén.

Ennek a Falugondnokság egy nagyon jó hordozója, eszköze lehetne.

Caritas Vidékfejlesztésként egy társadalmi szervezet vagyunk (civil) ugyanakkor egyházi is Evangéliumi küldetéssel.

Tézisként amit a jelen vitairat sorai különböző oldalról megvilágítani, igazolni szándékoznak a következő kijelentést fogalmazom meg Karl Rahnert, a XX. sz. legnagyobb katolikus teológusát és Johann Millendorfer osztrák jövőkutatót parafrazálva:

„A Kereszténység a legmodernebb társadalmi koncepció. A jövő vagy keresztény lesz vagy nem lesz semmilyen jövő"

Ez sarkalatos kérdés még a mai politikailag, gazdaságilag más irányba mutató kontextusban is. Nem érünk azzal semmit, hogyha csak azt értékeljük, mérjük ami mérhető; A GDP-t, az árakat, fizetéseket, árfolyamokat, áramfogyasztást, stb. és nem kérdezzük meg az emberektől, hogy hogyan dolgoznak, hiányzik-e nekünk valami, szorgalmasok-e vagy nem, felelősségtudatosak-e ...

A vitairatot a következő linkre kattintva lehet letölteni: