Bejelentkezés

Tudatosan a jövőért

Rövid reklámfilm

Dokumentumfilm

Facebook

Támogatók/Partnerek

Átalvető: interneten is rendelhetnek friss, hagyományos termékeket az udvarhelyszékiek

Az udvarhelyszékiek most már interneten is megrendelhetik a házikenyeret, sajtot, lekvárt és egyéb hagyományos termékeket. Ha az Átalvető névre keresztelt székely márka termékei kelendőek lesznek, akkor Csíkszereda és Gyergyószentmiklós környékére is kiterjesztik a rendelési lehetőséget – fejtette ki a Krónikának Sinka Arnold programvezető, a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési egységének koordinátora.

Kérdésünkre hozzátette: egyelőre tovább nem kívánnak terjeszkedni, hiszen az elsődleges cél az, hogy a helybéliek vásárolják meg a helyi termelők minőségi áruját. Az Átalvető termékeinek népszerűsítése céljából azonban továbbra is részt vesznek különböző kiállításokon. Nemrég például a marosvásárhelyi Maros Expón voltak jelen, de készülnek Brassóba, sőt Magyarországra is.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Átalvető márkanév létrejötte a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési projektjének köszönhető, amelynek célja, hogy közelebb vigye a vidéket a városhoz, pontosabban a falun élő emberek megélhetését biztosítsa azáltal, hogy az otthon elkészített termékeiket értékesíteni tudják. A szervezet januárban indított egy képzést Udvarhelyszéken, ahol a falusi gazdák betekintést nyerhettek, nemcsak a különböző termékek elkészítési módjába, hanem közös erővel azok értékesítését is megszervezték. A tanfolyam végeztével a gazdák létrehozták az Átalvető márkanevet, és mára már nem kérdés számukra, hogy miért érdemes az Átalvetőhöz tartozni. „Már korábban is foglalkoztunk háztáji termeléssel, de most, hogy segítséget kapunk az értékesítésben, azt érezhetjük, hogy a falusi ember munkájának is van értelme" – fejtette ki a Krónikának Sinka Árpád termelő.

Pár napja indították el az Átalvető on-line felületén, a www.atalveto.ro-n a rendelési lehetőséget. A napokban már volt kereslet a házi termékekre, sőt már el is juttatták a kért árut a megrendelőhöz – adta hírül a programvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy a program további részeként egy átvevőpontot is létre kívánnak hozni a székelyudvarhelyi Caritas székhelyén. Kezdetben hétfőn és pénteken lehet majd átvenni a megrendelt árut, de amennyiben szükséges, tovább bővítik az átadási napok számát. Jelenleg tíz gazda tartozik aktív termelőként az Átalvetőhöz, de további jelentkezőket is szívesen fogadnak.

Dénes Emese, Krónika
2011 november 10