Bejelentkezés

Tudatosan a jövőért

Rövid reklámfilm

Dokumentumfilm

Facebook

Támogatók/Partnerek

Falugondnoki szolgálat

A falugondnoki szolgálat (őshazája Magyarország) Magyarországról indult, Kemény Bertalan (1928-2007) nevéhez kapcsolódóan. Mára már Magyarországon a kisfalvak és tanyák világában egy széles körben elterjedt, elismert és gyakorolt szolgálat.

Az első Caritas által működtetett falugondnoki szolgálat 2004-ben indult Hargita megyében. Jelenleg Háromkúton (2004 óta), Güdücön, Pálfalván, Fenyőkúton és Pálpatakán (2008 óta), Remetén (idéntől), Recefalván, Péntekpatakán és Hágótőn (idéntől) működik a szolgálat. 2009 óta a falugondnoki szolgálat akkreditált szociális szolgáltatás.

A szolgálat célja a hátrányos helyzetű, szolgáltatáshiányos kistelepülések esélyegyenlőségének növelése, az ott élők életfeltételeinek javítása, a köz- valamint szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés elősegítése, a települések szolgáltatási funkcióinak bővítése, közösségfejlesztés, valamint a jobb életminőség elérése. Ezeknek a kistelepüléseknek az elszigeteltségéből fakadóan a közérdekű információk áramlása is akadályozott.

Az információ áramlásának akadályozottsága érvényes az állampolgári jogok és kötelezettségek valamint a szociális és gazdasági támogatási lehetőségek ismeretének esetében is.

A szolgálat célcsoportja ezeken a kistelepüléseken, településrészeken élő elsősorban idősek, sérültek, szociális szempontból hátrányos helyzetben élő valamint az alapvető szociális szolgáltatásokhoz és közinformációkhoz nem jutó személyek, családok.

A szolgálat segítségével az ellátást igénylő emberek számára lehetőség nyílik arra, hogy mindennapjaikat a települési hátrányok ellenére megszokott lakókörnyezetükben, saját otthonukban töltsék, s fizikai állapotuk, családi helyzetük megváltozása esetén is minél később vagy egyáltalán ne szoruljanak intézményi, szakosított ellátásra. Amennyiben ez megvalósul, a gondoskodó társadalmi környezetben a legnehezebb életkörülmények között élők is a nem hátrányos helyzetű településeken lakók életesélyeit megközelítve, biztonságban és méltósággal élhetik le életüket.

A szolgálat tevékenységei szervezéssel, információátadással, tanácsadással és szállítással valamint beszerzéssel, háztartási segítségnyújtással, egészségüggyel kapcsolatosak.

A falugondnoki szolgálat támogató partnerei:

Munkaügyi, Családügyi és Szociális Védelmi Minisztérium
Hargita Megye Tanácsa
Gyimesközéplok Önkormányzata
Remete Önkormányzata
Farkaslaka Önkormányzata
Korond Önkormányzata
Szárhegy Önkormányzata
Tölgyes Önkormányzata