Bejelentkezés

Tudatosan a jövőért

Rövid reklámfilm

Dokumentumfilm

Facebook

Támogatók/Partnerek

Lőrincz Erzsébet

Termékek: sajtok

Bemutatkozás:

A nevem Lőrincz Erzsébet, 37 éves vagyok, Korondon születtem, ott nevelkedtem. Onnan jöttem férjhez Fenyőkútra. Fenyőkút, Korondtól 7 km-re fekszik 950 m

magasban. Egy nagy havasi tanya, ahová érdemes eljönni, mert egyedülálló a székelyföldi településtípusok között. Szép a táj, sok a gomba, és ősszel a sok fekete és piros áfonyával nem lehet betelni.

Egy szép fenyveserdő aljában lakunk, amit Hazanezőnek neveznek. Arról kapta a nevét, hogy a háború alatt ebbe az erdőbe menekültek a korondiak az ellenség elől. Az erdő közt van egy nyílás, ahonnan nezegettek le Korond felé az emberek, hogy elment-e az ellenség. Így lett a terület neve Hazanező.
Itt éljük a mindennapjainkat a családommal, és gazdálkodással, állattenyésztéssel foglalkozunk.
A férjem neve Lőrincz Gergely aki 43 éves. Két gyerekünk született. A fiúnk Gergő, aki 18 éves és Székelyudvarhelyen jár iskolába. A lányunk Edina, 11 éves és a Fenyőkúti Általános Iskolában VI. osztályos.
28 hektár területen gazdálkodunk. Nyáron a gyerekek is nagyon sokat segítenek. Az oroszlánrészét a munkálatoknak a család végzi el. A fiúnk már be tud segíteni a gépek kezelésébe is, a lányom pedig a háztartásból veszi ki a részét.
Jelenlegi állatállományunk: 15 fejős tehén, 10 sertés, valamint házi szárnyasok.
Régebben tejbegyűjtő központba adtuk le a tejet, de mivel nagyon alacsony volt a felvásárlási ára, eldöntöttük, hogy sajtot készítünk.
Lassan két éve, hogy készítünk különböző sajtokat. 2011 március 1 - május 30 között résztvettem egy termékfeldolgozói módszerek, saját termékek értékesítése című 110 órás non- formális képzésen Nyikómalomfalván, amelyet a Gyulafehérvári Caritas szervezett. Ott tanultam meg igazán, hogy kell a tejtermékeket készíteni. A specialitásom leginkább az olvasztott sajtok, amiket igény szerint különböző formákba rakunk, fonjuk, füstöljük, stb. Az utóbbi időben egyre keresettebbek a fűszeres sajtok (köménymagos, zöldfűszeres) vagy a sonkás, gombás ízesítésűek.
Ezt a képzést ezúton is szeretném megköszönni Moni Alíz képzésszervezőnek, Sinka Arnold projektmenedzsernek és a jó szakembereknek, akiktől elsajátíthattam a mesterséget, így bekerülhettem az „Átalvető" márkanévvel fémjelzett gazdák közé.
Gazdaságunk nyitott bárki előtt, mindenkit szeretettel várunk Fenyőkútra, a gyönyörű havasi tanyára. Meglehet kóstolni a hagyományos termékeinket, amiket tiszta levegőn, kézzel és természetes módon készítünk.