Bejelentkezés

Tudatosan a jövőért

Rövid reklámfilm

Dokumentumfilm

Facebook

Támogatók/Partnerek

III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Gyumolcsfesztival

8000 látogatót várnak idén ősszel a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválra és nemzetközi konferenciára, melynek szervezését a Civitas Alapítvány és a Székelygyümölcs Egyesület idén immár a norvég kormány támogatása nélkül, de a Bethlen Gábor Alap és a Megyei Tanács támogatásával folytatja.

A szeptember 23-25-i hétvégén beköltözik a Falu a Városba, hogy együtt ünnepelhessünk egy újabb évet, amikor a székely almának nem kellett a fán rohadnia, hanem szorgos gazdasszonyok keze munkáját dicsérve, a szamócával és az áfonyával összeölelkezve ránk mosolyoghat a befőttesüvegből,

mint egy kacér menyecske, arra buzdítva, hogy kóstoljunk csak bele! 

Az ünneplés mellett nem burkolt szándékai is vannak a szervezőknek. Az évente megrendezendő Gyümölcsfesztivál nevelni is akar, részt kíván venni egy tudatos fogyasztói kultúra kialakításában, mely a külföldi tömegtermékek dömpingjét szeretné megakadályozni, valamint egy olyan közös értékrend kialakítását célozza meg, melyben a székely gyümölcsnek akkor is előnye van a naranccsal szemben, ha az netán szebbnek tűnik vagy olcsóbb.

Tavaly nagy sikernek örvendett az eseménysorozat. 9 országból több mint 150 résztvevő volt, akik megosztották értékes tapasztalataikat és sikertörténeteikkel gazdagították a konferencia programját. A fesztivál keretében 16 udvarhelyszéki közösség mutatta be a hagyományos gyümölcsfajtákból készült helyi termékeit, több mint 200 féle lekvárt kínáltak. A műhelymunkák és tanulmányutak keretében szakmai beszélgetések, együttműködések születtek.

forrás: kolozsvar.info, udvarhelyinfo.ro